Savuverhon takaa paljastui luovuuden monet kasvot: Case Creativity Conference 2018

Kun kevättalvella 2018 alkoi suunnitelmat tulevan kesän Creativity Conferensin suhteen olla valmiit, emme vielä tienneet mitä tuleman pitää. Ohjelman varmistuttua tuntui uskomattomalta, miten yhteen konferenssiin on saatu niin monta alalla toimivaa pitkänlinjan asiantuntijaa puhujiksi. Pääpuheenvuorojen lisäksi myös pienemmät esitykset vaikuttivat otsikoiltaan sekä tiivistelmiltään mielenkiintoisilta – täällä, jos jossain tulee olemaan myös meille jotain!

Pitkän matkustamisen ja myöhästyneiden lentomatkojen jälkeen olimme vihdoin perillä San Franciscossa. Turistimatkalle ei juuri jäänyt aikaa, kun lyhyen aikaerosta toipumisen, nukkumisen ja kunnon ruokailujen päätteeksi oli startattava auton nokka kohti pohjoista, Oregonin osavaltion rajaa ja aina pientä Ashlandin kaupunkia kohti. Kuuden tunnin ajomatka sujui mukavasti, vaikka maisema harmaantui harmaantumistaan, mitä pohjoisempaan Kalifornian teitä etenimme. Metsäpalot olivat jättäneet jälkensä sekä taivaalle harmaana savupilvenä, että tien varsille palaneina taloina, autoina ja tietenkin metsinä. Savusta ja sen mukana muodostuneista synkistäkin ajatuksista huolimatta suuntasimme pohdinnat tulevaan luovuus-konferenssiin.

37803480_448458115672301_2185589401008996352_n

Konferenssi järjestettiin hyvissä puitteissa Southern Oregon Universityn tiloissa. Jo ensimmäinen konferenssipäivä oli antoisa. Innokas ja jännittynytkin tunnelma vaihtui pian rentoon olotilaan luovuustutkija Mark Runcon, konferenssin pääjärjestäjä Daniel De Neui’n sekä yliopiston rehtorin, Linda Schottin, huumorilla, mutta myös painavalla asialla höystettyjen aloituspuheenvuorojen ansiosta. Päivä jatkui ei enempää eikä vähempää mm. Michael Mumfordin ja Robert Sternbergin puheenvuoroilla. Molemmat puhuivat lyhyessä ajassa niin kattavan määrän asiaa sekä luovuuden yhteiskunnallisesta, jopa globaalista merkityksestä, että luovan ajattelun prosessista ja siihen liittyvistä yksityiskohdista. Allekirjoittaneilla muistiinpanovälineet sauhusivat ja uutta tietoa kertyi päähän ehkä enemmän kuin oli mahdollista jäsennellä. Päivä sisälsi myös lyhyempiä esityksiä. Olimme onnistuneet hyvin valitsemaan ohjelmasta ne esitykset, jotka liittyivät läheisesti omaan tutkimukseemme eli luovuuteen työelämässä, luovuuden johtamiseen sekä luovuuden kollektiiviseen luonteeseen.

38656318_641049899613356_2613121625452707840_n

Toinen konferenssipäivä jatkui edelleen sekä pääesiintyjien puheenvuoroilla, että lyhemmillä esityksillä. Pitkä päivä päättyi illalla yhteiseen cocktailtilaisuuteen, jossa mahdollistui päivän tiukan aikataulun vuoksi vähiin jäänyt verkostoituminen ja vapaampi keskustelu muiden alan toimijoiden kanssa. Sunnuntaina konferenssissa järjestettiin esitysten lisäksi posterinäyttely, jossa myös HeRMon posteri oli esillä. Useat tutkijat ja muut luovuudesta kiinnostuneet konferenssivieraat kävivät tutustumassa posteriimme. Erityisesti kiinnostusta herätti eettisen johtamisen näkökulma, mutta myös vahvasti laadulliset tutkimusmenetelmämme. Vaikkei eettinen johtaminen muutoin konferenssissa esillä ollutkaan, saimme yllättyä positiivisesti kun itse flow-käsitteen luoja, pitkän linjan ”luovuus-guru”, Mihály Csíkszentmihályi, sunnuntai-iltapäivän puheenvuorossaan keskittyikin juuri eettisen johtamisen tematiikkaan. Tämä, jos mikä toi myös meille itsevarmuutta siitä, että näillä kahdella teemalla on todellakin oleellinen yhteys, joka on huomattu myös muualla maailmassa erittäin tärkeänä.

37757141_284289115679884_1627446482359549952_n

Viimeisen konferenssipäivän aamuna oli oman esityksemme vuoro. Esityksemme kantoi nimeä ”Practices of Workplace Learning in Creative Activity: Narratives from Knowledge Intensive Work” ja sitä oli tullut kuuntelemaan useita kymmeniä ihmisiä. Kiinnostuksen osoitus aihettamme kohtaan yllätti meidät täysin, mutta myös syy kiinnostukseen selvisi pian. Suurin osa (lähes kaikki) tutkimus, jota konferenssissa oli esillä, oli pitkälti kvantitatiivista, useimpien tutkijoiden tausta oli psykologian alalta, ja tutkimukset painottuivat hyvin usein luovan ajattelun ja idean muodostumisen prosesseihin. Meidän tutkimuksemme sen sijaan oli aikuiskasvatustieteestä lähtöisin, vahvasti kvalitatiivinen ja luovan ajattelun sijaan luovaan toimintaan keskittynyttä. Näin ollen se oli jollakin tasolla hyvin uudenlainen, ja siksi varmasti mielenkiintoa herättävä avaus. Esityksemme jälkeen ehdimme pitää lyhyen keskustelun tulevaisuuden yhteistyökuvioihin liittyen Websterin yliopistossa luovuus- ja innovaatio instituuttia johtavan Vlad Glaveanun kanssa, jonka jälkeen oli pakko aloitella paluumatkaa takaisin kohti San Franciscoa.

38047050_2078127832503468_6154314180955471872_n

Savu vaihtui tuttuun sumuun saapuessamme takaisin San Franciscoon. Tuttua kotimatkalla oli myös myöhästyneiden lentojen odottaminen kentällä sekä yöllinen ajo Helsinki-Vantaalta Keski-Suomeen. Konferenssimatkalle meillä oli muutamia isompia tavoitteita: verkostoituminen, yhteistyökuvioista sopiminen, uuden oppiminen sekä oman esityksen ja posterin kautta ihmisten kiinnostuksen herättäminen tutkimustamme kohtaan. Kaikki tavoitteet täyttyivät jopa odotettua paremmin ja näin ollen jokseenkin epäonnisista lentomatkoista huolimatta reissu oli kyllä kokemisen arvoinen!

 

Konferenssimatkan rahoituksesta kiitokset Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselle sekä Suomalaiselle Konkordialiitolle.

 

Soila Lemmetty & Kaija Collin, Jyväskylän yliopisto, Kasvatustieteiden laitos, HeRMo-tutkimushanke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s